Waardering van de omgeving is ontzettend belangrijk voor pubers.

“Ik ben niet zo van het studeren, ik ben meer een doener. Toch voel ik de druk om het NG-profiel op het vwo te doen. Ik kan het ook heus wel, maar ik moet er wel hard voor werken. Aan de ene kant wil ik dat wel, want ik wil het vwo halen en persé naar de universiteit. Maar aan de andere kant voel ik gewoon dat dit niet bij mij past, dit ben ik niet. Deze vakken vind ik helemaal niet leuk, ik voel mij niet thuis in de lessen. Wat moet ik nou doen? Ik wil deze vakken niet, maar ik wil ook niet naar de havo, maar wel die universitaire opleiding doen.”

We zijn met deze vraag en dilemma’s aan de slag gegaan.

De motivatie om persé deze vakken en dit niveau te doen én daarna naar de universiteit te gaan, het heeft een reden. Welke drive dat is weten we aan het begin van ons gesprek nog niet. We gaan samen op onderzoek uit.

Deze meid loopt tegen motivatieproblemen aan. Ze zit klem. Ze wil aan de ene kant doen waar ze gelukkig van wordt; andere vakken en een hbo opleiding. En aan de andere kant wil ze persé naar de universiteit.

Ze is zichzelf verloren afgelopen 1,5 jaar.

Ze streeft naar het ideaal beeld wat ze in haar hoofd heeft. Dat blijkt alleen toch niet bij haar te passen. Dat het niet bij haar past, voelt ze nu heel erg goed. Daardoor verliest ze haar motivatie.

“Mijn oudere zus haalde met gemak achten op het vwo. Ze is nu succesvol op de universiteit. Mijn ouders zijn trots op haar. Mijn ouders verwachten dat nu ook van mij, ze zeggen van niet maar ik voel het wel zo”.

Na een uitgebreid gesprek kwam het bovenstaande eruit. Ze wil niet “minder” zijn dan haar zus, daarom streeft ze al 1,5 jaar naar het ideaalbeeld om net zo goed als haar zus te presteren. Toch merkt ze aan alles dat dit niet is wat ze diep van binnen wil.

Voor haar gevoel moet ze nu kiezen tussen zich gelukkig voelen of waardering van haar omgeving. In haar hoofd gaan deze 2 niet samen. Dat is een hele lastige situatie.

In de puberteit is de waardering van anderen ontzettend belangrijk, dat maakt het extra moeilijk. In haar beleving is de hbo opleiding waar zij gelukkig van wordt veel minder gewaardeerd door de omgeving dan de universiteit. Maar is dat ook werkelijk zo?

Na een aantal gesprekken werd het steeds duidelijker wat ze diep van binnen wil, ze wil zich gelukkig voelen en dat is ze nu niet. Ze wil de last die ze met zich meedraagt loslaten, ze wil nu voor zichzelf kiezen. Wie weet volgt er juist nu veel meer waardering dan ze ooit had gedacht!

Het is belangrijk voor jongeren om te weten dat ze nooit een keuze voor de rest van hun leven maken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kan altijd nog diploma’s stapelen of alsnog dat ene vak op het volwassen onderwijs (vavo) volgen.

Je komt uiteindelijk wel terecht waar jij je goed bij voelt. Soms zijn omweggetjes mooier dan de snelweg.